İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu, Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği tarafından düzenlenen önemli bir etkinliktir ve güncel ekonomik konular ile sektör trendlerine odaklanır. Forum, İsviçre ve Türkiye’den uzmanları bir araya getirerek küresel endüstrilerin, sektörlerin ve toplumların geleceğini şekillendiren en kritik konulardan olan yenilik, dijital dönüşüm, sanayi 4.0, akıllı şehirler, yapay zekâ, blockchain ve eğitim gibi konularda çeşitli bakış açılarını ele alır.
Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği, 2005 yılından bu yana, İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumunu her sene, İsviçre’nin Türkiye Büyükelçiliği, İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu, S-GE ve Swiss Business Hub Türkiye’nin desteğiyle düzenlemektedir. Bu girişim, İsviçre ve Türkiye’deki KOBİ’ler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Forum, iki ülkeden iş dünyası liderleri, politika belirleyiciler, eğitimciler ve profesyonellerin katılımıyla 200’ün üzerinde misafiri hedeflemektedir. Bu çeşitli katılımcı kitlesi; farklı endüstri ve sektörlerde önemli bir diyalog ve iş birliği sağlamaktadır.
Bu yılki XVIII. İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu, iki yılda bir, İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu, Swiss Business Hub Türkiye ve Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği iş birliğiyle ev sahipliği yapılan “Swiss Days İstanbul” etkinliği kapsamında gerçekleştirildi.
Swiss Days Istanbul, 20 ve 21 Eylül 2024 tarihlerinde geleneksel olarak Yapı Kredi bomontiada’da düzenlendi. Bu yıl gerçekleşen etkinliğin amacı, İsviçre’nin eğitim ve ticaret alanındaki iş birliği potansiyelini sergilemek, iki ülke arasındaki dostluğu kutlamak ve Türkiye’de faaliyet gösteren İsviçreli şirketleri tanıtmaktı.
Bu yılki Swiss Days Istanbul’un ana teması: “Geleceğin Yolunu Tasarla – Eğitim. Deneyim. Kariyer” oldu.
Etkinlik, Türkiye’deki genç profesyonellerin kariyer gelişimine odaklanarak; özel sektörün ihtiyaçları ile ülkenin gelecekteki iş gücü arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlıyordu, özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren İsviçreli şirketlerin bu alandaki ihtiyaçlarını ve beklentilerini ön plana çıkardı. Ayrıca, forumda mesleki eğitimle ilgili konulara da değinildi.
Swiss Days İstanbul’un açılışı, 20 Eylül’de İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu ile gerçekleşti. Forum sabah başlayıp öğlene kadar sürdü. Açılış konuşmalarını Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Sayın Arpat Şenocak ve İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Sayın Guillaume Scheurer yaptı.
Forum açılışında Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Sayın Arpat Şenocak “Bu yıl ekibimizin yoğun çalışmaları ile 18’incisini gerçekleştirdiğimiz İsviçre – Türkiye Ekonomik Forumu çerçevesinde, “Geleceği şekillendirmek” başlığı altında çalışanlar ve liderlerin, kendilerini bu kadar bilinmez ile yüklü bir geleceğe nasıl hazırlamaları gerektiğini ele alacağız.” şeklinde konuştu.
İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Sayın Guillaume Scheurer ise konuşmasında “Türkiye’de 150’den fazla İsviçreli şirket faaliyet göstermektedir ve bu şirketler 19.000’den fazla iş imkânı sunmaktadır. Bunlar genellikle üst düzey pozisyonlar olduğu için, önemli bir bilgi birikimi transferi gerçekleşmektedir ve bu durum Türk ekonomisi için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ancak potansiyel hala büyük; bu potansiyeli artırmak için Türkiye’deki yetkililerle birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.
Açılış konuşmalarını takiben Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Yüret, eğitim, yapay zekâ ve iş dünyasının geleceğin liderlik yeteneklerini geliştirmedeki rolleri üzerine bir ana konuşma ile programda yer aldı. Forum, “Geleceğin Dünyasında Liderler İçin Başarıya Giden Kritik Faktörler Nelerdir?” başlıklı bir panel ile devam etti. Bu panelde, yapay zekâ, teknoloji ve değişen iş dinamiklerine odaklanılarak önemli başarı unsurları ele alındı. Panel; Egon Zehnder Türkiye’den Ayşe Güçlü Onur tarafından modere edildi ve panelist olarak SFUVET’ten Erik Swars, Nestlé Türkiye’den Leszek Wacirz ve Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Aybike Mergen katıldı.
Forum, katılımcıların konuşmacılar ve panelistler ile doğrudan etkileşimde bulunabileceği bir soru-cevap bölümü ile sona erdi, ardından ana noktaların ve gelecekteki adımların özetlendiği kapanış konuşmaları yapıldı.